Pot po robu (Col-Predmeja-Otlica), 21. 05. 2017

Ko te enkrat useka, te res useka. Spoznanje, da čas tako hitro beži. Namreč od najinega zadnjega pohoda je minilo skoraj 5 mesecev (Kukova Špica ter nato Dražgoše) in je res bil že skrajni čas, da se spraviva v pogon. V glavi kar mrgoli idej, kam, vendar pa sva kar nekaj vikendov posvetila okolici hiše in tudi NLP-ju, ki ga obiskujeva mesečno za cel vikend. Že prejšnjo soboto, ko sva dokončala otoček pred hišo, sva si rekla, da ta vikend MORAVA nekam iti. Ker je bila sobota deževna in sva jo izkoristila za šoping, sva v nedeljo budnico narihtala ob 7h. Kava, češnjev štrudelj za fruštk in nato v avto ter preko Hrušice do Cola, kjer sva, malce naprej proti Predmeji, pustila avto. Nato pa z vso 5 mesečno prtljago krenila po Poti po robu. Nama je ta pot še posebej v spominu, ker je bila pot od Cola do Otlice najin prvi skupen "sprehod". To pot sva, po ogledu arhiva, prehodila še leta 2011, nato pa nič več. Ugotovila sva, da celotne poti od Cola do Predmeje nisva nikoli prehodila, kaj šele naprej do Čavna. Zato sva danes nadokandila kar nekaj ter pot prehodila od Cola do Predmeje ter nato nazaj do Otlice, kjer sva po pivu štopala ter dobila prevoz nazaj do Cola. Hoja skupaj s postanki nama je vzela 4 ure in 20 minut do Predmeje ter nato še nazaj do Otlice dobro uro. Izredno lep pohod, ki nama je dal zagona za naprej, saj je zarjavelost kar sproti letela z naju. Upava, da energija sledi že naslednji vikend v bovških koncih.
Na parkirišču približno 500 m od Cola v smeri Predmeje pustiva avto ter ob 8.40 štartava. Vreme je kazalo na sončno, čeprav je bilo ob štartu še rahlo oblačno ter je pihala burja. No, če bi bilo kaj drugega, bi bilo presenečenje.  Vsak začetek je težaven, vendar je bil vsak korak lažji. Kljub teku, smučanju, delu s krampom, lopato...  Do Čavna zanesljivo ne greva, ker je to že logistični problem, vendar do Predmeje pa itak. Koliko je to? Ene 5 ur verjetno.  Bojana je bila kot na kakšni od družbe prepovedane droge, ker je okoli sebe videla vse. Rožce, začimbe, jagode... No, slednje je celo našla ter se ni pustila motiti. To pa itak pogled pove. :)  Veter naju je je prijetno hladil, ker začetni vzpon v smeri Kovka ni čisto od muh. Pogled na okolico pa skoraj nov. Spomin pač zbledi.  Začne se odpirati pogled na Vipavsko dolino.  Najprej sem prebral letnico 1914, vendar je Bojanino "oko sokolje" popravilo na 2011, pa tudi jaz sem videl svastiko, Bojana pa HF. Če uporabiva znanje z NLPja (nevrolingvistično programiranje) sva isto situacijo zlila vsak skozi svoje filtre in ven je prišlo pri vsakem nekaj drugega. In to se nam dogaja v odnosih na vsakem koraku.  Hja, križi in težave. :) Mal heca mora bit, a ne?! Na vrhu Kovka stoji en strelovod, ki ima obliko križa, Bojano pa ti strelovodi vedno privlačijo.  Brez žiga pa Bojana le ne bo ostala. Le kam bi prišli?!  Ob pogledu na Tržaški zaliv nama je obudil prijetne spomine na lanski sprehod po poti rumene poti Via Alpina. Srčno upava, da letos nadaljujeva!  Let's go! Towards the skly.  Burja kljubovalec.  Ja, res je pihalo!  Ajdovščino sva kar en lep čas gledala pred seboj, levo mislim. Tudi na tem delu so nama spomini uhajali na rumeno pot Via Alpina, saj je del izredno podoben poti nad dolino Glinščice.  Ijo, dijo mijo. 
Dolina se pričenja greti v soncu.  Hm, a danes so imeli pa pavzo? Nekam zelo prazno parkirišče.  Čaven s svojim najvišjim kucljem imenovanim Kucelj še sameva v senci, naju pa sonček počasi segreva, veter pa tudi slabi.  Niti pomislila nisva na ta vrh, saj je bila pot v smeri Predmeje veliko bolj mamljiva. Pa kdaj drugič.  Firbec.  Sinji vrh.  The path on the Vipava valley edge. Wonderful!  Pogledi se odpirajo tudi na Golake.  Ker sva Otliško okno ter tam okoliške znamenitosti že videla, sva se bolj posvetila poti naprej. Tako izgleda, ko prispeš na Predmejo oz. malce pred njo. Ker sva se hotela izogniti asfaltni cesti ter sva si tudi zaželela pivo, sva jo po isto poti mahnila nazaj do Otlice.  Kako se že reče taki sliki v fotografiji? Prekurjena ...no, kakorkoli. Oba z novimi pokrivali, ki so se izkazala kot super uporabna. Bojanina nova rutka je daljša od prejšnjih, jaz pa z novim pokrivalom kot nek cowboy ranger.  Na Otilici si privoščiva vsak svoje znamke pivo, in to ob 14.30. Vmes sva imela obisk zelo pijane osebe, ki je žal nato sedel v avto in se odpeljal. Kaj vse se vozi po naših cestah?! Po pivu se odpraviva naprej po asfaltni cesti in Bojana štopa. Avtoštop dobiva s strani dečka, ki je na tej sliki v ozadju s povsem obrito glavo. Prijazen, komunikativen, prav fajn smo se zadebatirali. Hvala še enkrat za prevoz!  Morda bo kdo rekel, da sem čez deblo, ker grem na nekajurno pot s povsem novimi letnimi gojzarji. Super so se obnesli in prvi občutek v trgovini me zopet ni izneveril. Tudi moji občutki (ja, jaz kot kinestet) in Bojanino opazovanje (vizualen tip) so se nama utrnili v spomin, kajti po toliko časa stopiti na pot in se super imeti je nekaj, kar sva samo čakala. Hvala, žena Bojana!