Benetke, 10. 09. 2016

Štiri mesece je že od najine poroke pa še vedno nisva objavila slik s poročnega potovanja. No, deloma sva ga obdelala v hribih, s kolesom in na poti Via Alpina, za tisto pravo turistično doživetje pa sva izkusila čare Benetk. Štart v Piranu, malo z gondolo, po ulicah, pa spet z vodnim taksijem nazaj do barke San Pawl. Več pa ob slikah. (Bojana)
Pol ure pred odhodom se je bilo potrebno odkljukati v Piranu, saj je bila barka polno zasedena. Ni prostora za slepe potnike.  Naš odlični vodič, ki nam je že na ladji razložil program in kako se orientirati po ulicah.  Po kar dolgi plovbi prispemo v pristanišče, kjer smo prvič stopili na s piloti ter skalovjem obloženi zemlji.  Naše pristanišče, da ne pozabimo.  Jupiiii.  Tu sva si poskušala predstavljati, kako so ljudje včasih živeli, še bolj pa to, kako so sploh si od morja izborili trdna tla pod nogami.  Največji leseni most v Benetkah.  Ljubki kanali ter impresivne fasade.  Trg svetega Marka, izhodiščna točka vsake odprave v Benetke.  Foto dokaz.  Kar privoščila sva si in se pustila zapeljati s čisto pravo gondolo. Naš gondoljer nam sicer ni prepeval serenad, je pa zato vseeno govoril kot dež.  Premec in kljun sta zanalašč krivo postavljena, da lahko krmariš samo z enim veslom.  Pogled še z druge strani stavb.  Glave dol!  Nekje je šlo zelo na tesno. 
Me zanima, kako tu postavijo odre za prenovo fasad...  Naša gondola je imela ime po osebi, ki je tu posnela film Turist.  Opis Benetk na kratko...  Nekatera pročelja so res impozantna.  Druga pa malo manj.  Vhod v albergo.  Potovali smo tudi po največjem kanalu in tu se razgledi na mogočne katedrale šele odprejo.  Orientalsko okrasje.  Elegantna plovila.  Bogato okrašena.  Konec ogleda. Naslednje stranke že čakajo.  Vrnemo se na galvni trg, kjer vidimo lokal z najdražjo kavo v Benetkah, in verjetno še kje drugje.  Vsi se nasmihajo, dokler ne dobijo računa...  ... ki vključuje tudi prispevek za glasbo.  Okrašeno pročelje. 
Angel iz nekje vmes.  Astrološka ura, ki pa ni delovala. No, vsaj dvakrat na dan prav kaže.  Zdaj je baje 13 zodiakalnih znamenj, zato ne velja več.  Za kosilo sva se odločila kar v sklopu programa, ker bi drugje verjetno plačala več kot 20 EUR na osebo. Tris iz špagetov s paradižnikovo omako, peresniki s pestom ter lazanja.  Primerjava velikosti sladice, dietična varianta. Vina pa kolikor ga hočeš.  Nekateri izdelki iz stekla v izložbah so bili res presunljivo lepi, a vse ima tudi svojo ceno, popustom navkljub.  Utrinek.  Najbolj slikan most, most vzdihljajev, preko katerega so vodili zločince iz sodišča v zapor.  Stolp, narejen po načrtih piranskega stolpa. Ni čisto tako. Piranski je narejen po načrtih tega, vendar je ta tu mlajši. Original se je namreč podrl.  Krilati lev brez knjige. Zakaj že? Tu smo se izbrani vkrcali v vodni taksi.  Pogled na stebre še z druge strani.  Prepovedan prehod za motorna vozila?  Zopet zelo slikovit izlet.  Gneča v kanalu.  Pogled na številne fasade... 
...zanimive mostove...  ...izmed katerih je najbolj znan Rialto, ki nudi prostor številnim trgovinicam.  Ne manjka tudi zabave za petičneže.  Gondoljerji imajo polne roke dela.  Niso samo golobi nadloga. Tale galeb se ni pustil motiti in je veselo sral naprej.  Zabava na terasah.  Mostov kar ne zmanjka.  ...in ne manjka.  Iznajdljivi si ustvarijo zeleni gaj kar na strehi.  Še ena znana stavba, a ne vem več katera.  Plavajoče mesto.  In še pogled na bolj naravi prijazno plovilo. Ja, morava reči, da je bil izlet kar navdihujoč, sploh se nisva mogla načuditi vsemu delu, ki je bilo potrebno, da ta cirkus na kolih sploh obstaja. Benečani so ena prav posebna rasa, ki se ni pustila motiti in je veselo delovala po svojih lastnih zakonih, nedostopna zavojevalcem na kopnem. Zvečer sva jo mahnila še v Obi v Kopru po par cevi, tako da sva imela v nedeljo kaj početi.