Tolsti vrh, 4.6.2016

Pa imamo novo planerko! Bojana počasi prevzema vajeti v svoje roke in njeni cilji so prav fletni. Saj ne rabimo vedno zajl, klinov, skal, čelad, ampak samo malce zadihati proti modremu nebu. Ker je bilo vreme za soboto napovedano kot rebus, sva edino Bojanino izhodišče iz Golnika premaknila na drugo stran kucla, izpred Doma pod Storžičem. Tako sva pridobila približno 2 uri hoje. Pa gremo na potep...
Parkirišče pri Domu pod Storžičem približno ob 8:20. Ugotovila sva, da sva bila tu samo enkrat in še to s Cliom, torej vsaj dobrih 5 let nazaj. Ja, čas beži, zato se je lepo kdaj pa kdaj vrniti na kakšno izhodišče ter podoživeti kakšen "zgodovinski" vzpon.  Table nas vodijo sprva v smeri Storžiča in Tolstega vrha po tej potki, ki pa je slikana že s hrbtne strani. V ozadju vidimo tudi cesto po kateri ravno tako lahko pridemo na današnji cilj, Tolsti vrh. Ta vrh ni ravno nek presežek z višino, vendar pa s svojimi 1715 m nudi prelep razgled, če imaš seveda srečo z vremenom.  Kaj kmalu nas table ločijo na levo in desno. Niti pomislila nisva, da bi stopila levo, ker na Storžiču sva bila že z obeh strani, čeprav ni kdaj za reči, da se spet ne povzpneva nanj.  Pot nas vodi skozi gozd. Le-ta nam nudi obilo sence, čeprav po dežju ne manjka blata in gladkih vej.  Kmalu ugledava skupinico, ki že na prvi pogled ne sodi v naše konce. Kaj kmalu mi šine v glavo, da je to tudi Via Alpina pot...  Malce podrtije.  Aha....na tem mestu se skupinica pred nama ustavi, midva pa s pogledom na smerno puščico samozavestno skrajno levo. Vendar ta gozdna cesta ni prava. To sva ugotovila šele po kakšnih 100 višinskih metrih. Pač sva vmes debatirala in povsem pozabila na markacije. Brez kakšnih posebnih pretresov sva se obrnila in našla pravo pot. Po sredini, kakor je vidno na sliki. Slika skrajno desno kaže tudi Tolsti vrh, ki je s te točke še kar oddaljen, vendar niti približno ni.  O glej, markacija.  Počitek na klopci s pogledom na sosednje vrhove.  Kaj prida razgleda nisem imel.  Pa sva spet ujela skupinico. Ne moreva mimo, da ne obgovoriva in ugotoviva, da so tri Švedinje, ki malce pohajkujejo po Via Alpini, in to Purple trail. Zadale so si 8-dnevno pohajkovanje.  Lepa razgledna točka ta Mala Poljana.  Zagrizeva v klanec in se urno dvigava v smeri Tolstega vrha. V ozadju se Storžič pokriva z odejo.  Pot je sicer strma, vendar lepo speljana. Sprva skozi gozd, nato pa se odpre in lahko uživamo v razgledih. No, ni bilo ravno kaj posebej za gledati, ker se je odeja pomikala tudi v najino smer.  Bojana s palicami, moje so pa spet škripnile že pri avtu. Vendar se da, brez težav. 
Bojanin resen pogled na nadaljevanje poti. Malce pomisleka, če ji bo uspelo, vendar ji je, in to brez večjih težav. Bravo Bojana!  Prej ko slej, če le vztrajaš, prideš na vrh.  Še Bojanina perpektiva pogleda na vrh Tolstega vrha, 1715 m. Vključno z "zaidenjem" sva rabila 2 uri. Prav lepa pot!  Košuta se tudi nekaj oblači.  Mi2 na vrhu Tolstega vrha. :) Nekaj fotografiranja sopohodnikov, malce malice, počitka, "razgledov" in predvsem uživanja v naravi.  Spust po isti poti, saj s te strani ni kakšne izbire. S strani Golnika je več možnosti.  Na planini je bilo veselo, krav pa to ni nič motilo. Pač delajo svojo rutino in se požvižgajo na človeško veselje in vse ostalo. Tolsti vrh je izredno lep razglednik, če le imaš vreme. Od Julijcev, do Karavank, pa tudi Kamniške bi lahko videl. Pa nenaporen vzpon z obilo koč, planin in veselih nasmehov sopohodnikov.