Snežnik, 12.03.2016

Morala bova začeti pobirati davek za lepo vreme, ker sva edina, ki ga nimava. Pa naju tudi to ne ustavi, pa še marsikoga drugega ne, kot se je dokazalo v polni koči na vrhu Snežnika. V Ilirski Bistrici je bilo še nekaj sončka, a bolj ko sva se bližala Sviščakom, bolj megleno je postajalo. Eh, pse na smučke, te na pancarje, pa greva. Burja je brila sicer malce bolj milostno, kot nekaj let nazaj, ko smo se morali obrniti, pa vseeno je bilo brez smučarskih očal kar problematično za oči. Na čistini sva dohitela skupinico pešakov, ki so nama služili za kažipot, saj se več kot par metrov naprej ni videlo. Skok na vrh, nato pa v kočo ... no, naj rečem, da je bil brinovec res kvaliteten. Še en dokaz, da za dober izlet ne potrebuješ lepega vremena, samo da je družba prava. (B.)
Sviščaki. Vidimo, da nekaj vidimo, a kmalu ne bo več tako. "Zgoden" štart ob 9:50.  Luštna lesena hiša, bolj palača, ki s temno zelenimi polkni lepo paše med okoliške smreke.  Kratko pešačenje mimo Bežigrada in pridemo na bolj naravno podlago.  Lepo zložno po že znani poti, malo gori in malo doli.  Meglice že ovijajo bukova stebla. Myself included.  Copy, paste, invert color.  Kažipot v obliki miniaturnega Snežnika. Še dobro, ker bi rabila res bogato domišljijo, če bi hotela videti pravega.  No, kaj sem rekla? Vidim, da nič ne vidim. A špura je bila vseeno dobro vidna.  Moj čopek imitira borovce, ki so bili okrog naju kot neveste na množični poroki, odeti v bele volančke in krinoline.  Še zadnji vzpon po čvrsti, a mestoma zdrsljivi podlagi, nato pa zmagoslavni krik pred kočo.  Opoldne na vrhu. Pardon, še par korakov je bilo treba zgazit za na vrh.  Ledena skulptura.  Ivje ni prizaneslo niti Juretu. Selfi na vrhu.  Da poskrbim za kontrast.  Po konkretnem pomladnem taljenju v polni koči, kjer smo se okrepčali tako z malico kot z zdravili, sva naredila plan in jo oddrsala domov. 
Še malo treninga za biatlonce...  Kaj prida zavojev nisva naredila, podlaga je bila sicer dobra, samo nisva želela tvegati, da bi skrenila s poti. No, le jaz sem šla malo objemat bukve pod cesto, ampak tam že ni bilo več megle.  Kdor je len, mu ni škoda smučk. Pa kaj, a jih imava za gledat?!  Najin prvi turni vzpon na Snežnik je uspel, razgleda sicer ni bilo, a za to pa imamo Google Earth. Nazaj grede sva šla še občudovat Planinsko polje, a bi za vas tudi tu rabila Google Earth, ker se nama je aparat tako grozno zarosil, da sva ga morala čez noč dati v riž. Pride kdo na rižoto?