Planina Božca, 7.9.2013

Hribi ostanejo, lepe trenutke pa je škoda zamuditi. Druščina (saj vedo kdo) je planirala Rombon, vendar sva ga midva osvojila 31.12.2012. Povabilo je prišlo do naju v Stopniku en teden nazaj. Midva sva tako raje začela tuhtati o Jerebici. Ta ideja je prišla na uho tudi Janku, ki na Jerebici še ni bil, vendar se je kaj kmalu spomnil, da je potrebno pripraviti drva na planini Božca pod Kobariškim Stolom. Ker nama delo ravno ne smrdi, sva obljubila, da prideva pomagat. In sva šla...
Planina Božca se nahaja na višini 1375 m in leži pod Kobariškim Stolom. Do nje lahko pridemo tako peš kot tudi s kolesom, da o avtu ne govorimo. Najbolje je, če do nje pridemo preko Žage in Učje. Nekaj metrov pred bivšim mejnim prehodom zavijemo levo na ozko gozdno cesto, ki je sicer zelo dobra, edino čez kanale za meteorno vodo je potrebno z občutkom. Nad planino v smeri Stola je tudi vzletišče za jadralne padalce, ki jih tudi ta dan ni manjkalo. Ob najinem prihodu na Božco je bilo tam že polno delavcev. Hitro smo se uskladili pri razdelitvi del in se lotili kupa. Polovica drv je že spravljena, malce pavze in nato naprej. Število pomagačev za spravilo drv je veliko, nekateri pa znotraj planine opravljajo vsakodnevna dela. Ni manjkalo dobre družbe, pijače in hrane! Druščina je osvajala Rombon. Vreme pa so imeli verjetno spremenljivo. Zato je bila verjetno najina izbira boljša od napada na Jerebico. Nekateri so podajali drva, nekateri pa smo jih nosili in z zlaganjem igrali Tetris. Nisem ravno Beethoven, ampak me je Bojana pohvalila, da sem dober skladatelj. Fenomenalen cepilec drv. Nisem še videl takega. Ko so bila drva pospravljena, Bojana še vedno ni mogla biti pri miru. Kaninsko pogorje in Rombon s kapico. Tudi Kobariški Stol se kapice ni znebil do poznega popoldneva. Kozice uživajo v senci. Bojani je ta pozirala. Je morda malce dolgcajt in je dan potrebno malce popestriti?! Uf, ne izgleda ravno prijateljski dvoboj! Drva smo pospravili dokaj hitro, zato sva popoldne izkoristila za nekaj, kar sva že dolgo hotela. Pasti krave oz. jih malce priganjati. S pastirjema smo šli po krave pod Stol. Padalci v pripravi na polet.
Kravice na vidiku, sedaj pa malce navodil, palica v roke in gremo. Ker je potrebno biti kar glasen, je to kar pravšnje delo tudi zame. No, tudi Bojana zna povzdigniti glas. Ko so bile vse približno na kupu, so vseeno stuhtale, da morajo na molžo. Čeprav se jim prav nič ne mudi! Nice butt! Nekatere je potrebno spremljati, ker jim navigacija dela bolj švoh. Palice nisem uporabljal, glas pa. No, palica je bila bolj za nežno usmerjanje. Lahko bi rekel bolj za trepljanje. Kaj pa teli ni jasno? No, ko so že v bližini molže, se pa vseeno same zmigajo v hlev. Glave družine planine Božca. Janko z leve, mislim, da Vinko skrajno desno, vmes pa res nism ujel. No, pa drugič! Ja, lepo je bilo. Hvala, Janko!