Porezen (1632 m), 29.6.2013

Teden dopusta se ni ravno odvijal dopustniško, saj se je podiranje planov pričelo že s samo napovedjo vremena za celoten teden, poleg tega pa je v ponedeljek nekdo prišel in odkupil najinega "Đipsija" - skuter. Tako je bila glavna naloga najti drug skuter. Sicer smo v torek z Jerco in Mihom naredili prav lep kolesarski izletek proti Rakeku, vendar pa sva z Bojano imela v mislih tudi kakšne hribe. Sreda ni bila čas za hribe. Zakaj? Ker sva šla v Slovenske Konjice po skuter - Piaggio Liberty. Upam, da se bo obnesel, tako kot se mi je Vespa v srednješolskih letih. Četrtek dopoldne je bil namenjen vrtu, popoldne pa menjanju vložka ključavnice pri glavnih vratih stopnišča. Tako sva v smeri Cerknega odšla šele nekaj po 18h. V Cerkno sva šla z namenom, da opereva bicikle in imava bližje izhodišče za kolesarsko turo v petek. Plan je bil Tolmin-Tolminske Ravne-Pl. Razor in nato po mulatjeri do Stražišča. Ker pa vreme ni in ni hotelo ubogati, sva v petek ostala "prizemljena" in pač počela druge stvari. Ker pa se je sobota napovedovala lepa (vsaj dopoldne) je bil sestavljen nadomestni kolesarski plan. Porezen. Ker je bila budnica zopet pred 5. uro zjutraj in je Bojana iz principa zaradi vremenarjev izpustila kolesarjenje, sem tako šel sam...
Krog, ki sem ga naredil v 4 urah in 14 minutah. Števec je kazal cca. 45 km, višincev pa okrog 1400 m. Štart v smeri Novakov, povratek pa čez Zakojco. Cerkno ob 5:20. Megla preprečuje pogled na ziher lepo sončno vreme zgoraj. V smeri Novakov. V Logu se odpre. Utrinek v Novakih. Smetana pokriva Cerkno. V to smer grem. Kolesar. Pogled na obsijane domačije Zgornje Davče. Sicer tu ne izgleda, vendar dokaj počiščen gozd. Porezen. Nekaj poti še imam pred seboj. Sonček segreva ozračje, ki ga narahlo prekrivajo puhasti oblački. Pogled v smeri Cerknega razkriva, da smetana še vztraja. Rahla sapica ziba panoramo. Cerkljanski očak!
Živina na paši že prebujena in počne povsem ustaljene stvari. Prvič stopim s kolesa in ga rinem. Ta del mi ni nikoli šel. :) Prelepi konji pri zajtrku. Vrh. Kje sta se izgubila tista 2 m?! Prelepa panorama z vrha Porezna ob 8:40. Slovenski očak mogočno izstopa izza Črne Prsti. Cerkno se je osvobodilo smetance. Odločil sem se, da se s kolesom prvič spustim po grebenu v smeri Otavnika. No, 2/3 poti sem bicikl kar lepo peljal ob sebi. Že tako ali tako je bilo blizu letu na glavo. Moj Lee Cougan se kljub 15. letom še zelo dobro drži. Planina Otavnik. Prelepa kulisa planine Otavnik. Le zakaj me tako čudno gledajo?! Odločil sem se, da grem v Zakojco k Flandru na kavo, vendar sem na žalost bil prezgoden. No, pa drugič. Porezen iz Zakojce izgleda povsem drugače. Iz Zakojce sem pot nadaljeval skozi Bukovo, nad Orehkom, Jesenico in skozi Zakriž v Cerkno.
Šebrelje. No comment. Kozice ob cesti. Tej sem bil pa očitno res všeč. Pogled na Porezen izpred hiše v Cerknem. Zgodnja ura vstajanja je bila malce zaradi napovedi slabega vremenskega popoldneva, malce pa zaradi turnirja odbojke pri Boškotu in Juretu, organizator pa je bil Smeško. Zagreteži. Navijačici Simona in Tina. Mi smo se raje držali tega kota. Vegetarjanci. Ful je bilo dobro! Bojana je kar zaživela, ko je dobila nalogo nabiranja kurjave. Matevž (Mate), Marko (Markec) in Boštjan (Boško). Zombi Markec. Ta je še hujši :) Portret Boška.
Janja v umetniškem elementu. Kurjenje čarovnice na grmadi. Markec, kar dobro zalij! :) Portret Bojane. Vsi kot zmagovalci turnirja. Če ni kozarcev, je tut ta "pleh" dober! :) Janja in Boštjan (Smeško) v izredno dobrem razpoloženju. Hvala vsem za prelep dan!